Publicerad den 2 kommentarer

Min folkdräkt

Såhär blev den!
Jag var jättestolt när jag ikväll, 9:e augusti, spelade i Kaffestugan på Himmelsberga Ölands Museum, iklädd min nysydda folkdräkt.

Såhär började det:
Ett tag har jag svärmat för folkdräkter.. och blev nog riktigt förälskad när ett par stycken hade på sig folkdräkter på Nationaldagen. Jag kunde då fira 1 år som svensk medborgare (6:e juni 2023) och fick diplom på scenen på den soliga dagen i Degerhamn 🌞
Jag vill dyka ner i det svenska, det genuina, äkta och började researcha (samtidigt som jag lyssnade på folkmusik på en streamingtjänst) och såg att jag skulle leta länge efter en betalbar öländsk folkdräkt i min storlek 😁
Jag kan sy en själv, såklart! tänkte jag, och blev tveksam till om man får det. Finns det regler? tygkrav? Kan en dansk konvertit gå omkring i fake-folkdräkt sydd av slumpmässigt secondhand-material? Ja.
Jag läste en artikel om en tjej som har gesällbrev i dräktsömnad och började följa henne på Instagram. Hon kan! – och vågar! Allt! Nu vågar också jag 🍊 (kolla @lina.odell ).

Med starka influenser från den öländska folkdräkten, har jag nu satt ihop en dräkt till mig själv:
– Jag hittade först en vit bas-blus på Stadsmissionens secondhand i Kalmar (25:- kr).
– Där fann jag också en tygbit som passade perfekt som förkläde och sydde på lite pyntband.
– Hemma hade jag en gardin som skulle passa bra att sy kjolen av. Den fick också spetspynt. Så långt, så gott.
– Sen sydde jag den lilla väskan av nåt jag hade på lager. Väskan sammanhåller färgerna som ingår i dräkten.
– Då fattades bara västen av mörkgrön lin (fått secondhand) med lite rutig krage o pynt. Jag har ett gammalt mönster (kanske från tidigt 90tal) använd till kavajer, som fick duga.

Min dräkt är mycket behaglig att ha på, jag trivs i den! Det var ingen som tyckte jag såg märkvärdig ut, jag passade liksom till interiören och visorna o jazzen som jag spelade och sjöng där i Kaffestugan.
Hurra för folkdräkten som har kommit för att stanna – i varianter efter smak, men det gör att den överlever i en modern värld! Om du har inspirerats av vad jag har gjord, gör det mig bara glad!
Kram, Malene 🦋🍓

#folkdräkt #nysydd #återvunnatyger #recycled #brickbandsfabrik

2 svar på “Min folkdräkt

  1. Älskar att du tar saken i egna händer och befriar folkdräkten från de ofta ganska regelstyrda, konservativa och traditionella åsikterna kring dräktskicket. En modernisering behövs helt klart. Så släpp folkdräkten och fantasin fri! Länge leve återbrukad textil!🤗💖🌿

    1. Tack Boel! Stämmer i!
      <3 Malene

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *